România nu are nicio șansă să facă toate reformele din PNRR. Deși este o miză de miliarde, ministrul Boloș are argumente

de: Alexandru Puiu
08 09. 2023

În teorie, autoritățile române trebuie să implementeze în următoarea perioadă un set stufos de reforme pentru a primi câteva miliarde de euro în fonduri europene de la Bruxelles. Ministrul de Finanțe este însă de părere, că acele reforme pe care țara noastră și le-a asumat în fața Comisiei Europene nu pot fi aplicate de Guvern, fără a provoca probleme.

În contextul în care tot mai multe voci oficiale au atras atenția asupra faptului că țara noastră riscă să piardă sume importante de bani pentru că nu aplică reforme importante, precum cea a desființării sau reducerii pensiilor speciale, era doar o chestiune de timp până când să vină scuzele pentru dezastru sub formă de argumente.

Inevitabilul s-a produs când Marcel Boloș de la PSD, ministrul de Finanțe, a spus că, la momentul de față, Guvernul se luptă ca să atenueze ”potențialul negativ al măsurilor pentru populație și mediul de afaceri”. Cu alte cuvinte, ne face o favoare, cu prețul miliardelor de euro care ar fi trebuit să finanțeze proiecte importante de infrastructură și digitalizare a României.

Ce urmează în septembrie de la Guvern

În luna septembrie a acestui an, după cum a explicat ministrul de Finanțe, se vor aplica reforme importante în trei categorii principale. Lista include: măsuri de reducerea cheltuielilor publice, pentru combaterea evaziunii fiscale și de ajustare fiscală, cunoscute drept fiscal-bugetare. Din spusele oficialului, ele sunt „pregătite pentru a se stabili momentul la care Guvernul, prin asumarea răspunderii, se va prezenta în fața Parlamentului”, potrivit Antena 3 CNN.

„Niciodată Comisia nu va cere decât ceea ce noi ne-am angajat. Dacă noi am pune în aplicare toate angajamentele de acolo (n.r din PNRR) pentru populație și pentru mediul de afaceri ar fi o problemă. Și noi am încercat prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare tocmai să protejăm populația și mediul de afaceri. Acesta a fost obiectivul”, a insistat Marcel Boloș neglijând parcă miza reformelor asumate în fața Bruxelles-ului.

În teorie, PNRR-ul României poate suferi modificări, dar nu se pot produce peste noapte. „Aici, problema pe fond vizavi de angajamentele existente în PNRR este clar că acestea sunt consistente. Avem eșalonul 207 și trimestrul I 2023 și că este obiectul cererii de plată numărul patru pe care o avem de depus. Când va fi depusă cererea de plată numărul patru, atunci probabil se va relua discuția asupra acestui subiect”, a anunțat ministrul.